Groepenkast installeren

Bent u op zoek naar een elektricien in Maastricht omdat u uw groepenkast wilt installeren? Dan bent u bij FB Services aan het juiste adres. Wij kunnen alle werkzaamheden aan uw groepenkast uitvoeren. Van het extra plaatsen van stoppen tot het vervangen van uw groepenkast voor een nieuwe exemplaar. Is er een stop uit uw kast geslagen en lukt het niet om de stroom weer op gang te krijgen?

Wij staan voor u klaar om de storing te verhelpen. Wij weten namelijk hoe vervelend het is wanneer u geen gebruik kunt maken van uw elektronische apparatuur en thuis in het donker moet zitten. Ook voor advies kunt altijd bij ons in Maastricht terecht. Bel ons op het nummer 085 - 106 15 47 of maak gebruik van het contactformulier.

De functie

In ieder pand is een groepenkast aanwezig. Dit is het punt in de woning waar de stroom binnenkomt. De stroom wordt in de kast vervolgens verdeeld over de verschillende groepen. Iedere groep voorziet vervolgens een gedeelte van uw pand van stroom. Gebruikt u veel elektrische apparaten tegelijkertijd? Houdt u er dan rekening mee dat u niet te veel apparaten op één groep aansluit. De kans is namelijk anders groot dat er een stop uit slaat. Dit is een teken van overbelasting.

Een stop is dus eigenlijk een veiligheidsmaatregel. Bij overbelasting voorkomt het uitspringen van een stop ergere problemen. Woont u in de regio Maastricht in een oude woning? Dan zijn er waarschijnlijk weinig stoppen in uw groepenkast aanwezig. Laat dit door een elektricien controleren. Indien nodig is het raadzaam om het aantal groepen uit te breiden.

Groepenkast vervangen

Hieronder een aantal punten waarbij de groepenkast vervangen of uitgebreid dient te worden.

Verouderde groepenkast
Vroeger waren de normen voor een groepenkast anders dan tegenwoordig. Het kan daarom zo zijn dat wanneer uw groepenkast erg is verouderd, de kast niet veilig genoeg meer is. Het is namelijk sinds 1975 verplicht om een aardlekschakelaar te hebben in de groepenkast. Dit had als grootste reden om woningbranden door kortsluiting te laten dalen. Daarom kunt u er voor kiezen om de groepen kast te laten vervangen zodat dat veiliger is.

stoppenkast 
In de wat oudere huizen zit soms nog een stoppenkast. In de stoppenkast zitten zekeringen, ook wel stoppen genoemd. Wanneer u in uw huis nog een stoppenkast heeft is het in sommige gevallen aan te raden deze te laten vervangen voor een groepenkast. Het grootste verschil tussen deze twee is namelijk de veiligheid. De groepenkast is namelijk een stuk veiliger dan de stoppenkast, waardoor de kans kleiner wordt op brand en kortsluiting in huis. Ook is de groepenkast makkelijker in gebruik.

Elektrisch koken
Wilt u overstappen van koken op gas naar elektrisch koken, dan is het ook vaak nodig om uw groepenkast te vervangen of uit te breiden. Heeft uw nieuwe kookplaat een vermogen van meer dan 7300 watt dan heeft u een 3 fasen aansluiting nodig in de groepenkast. Wanneer een kookplaat namelijk zoveel vermogen heeft dan valt het onder krachtstroom. Is het aantal watt lager dan 7300 watt dan heeft u genoeg aan een aparte groep voor het fornuis. Kijk hier dus goed naar wanneer u een nieuwe kookplaat gaat aanschaffen en houdt er rekening mee dat er in uw groepenkast ook het een een ander dient te gebeuren. Wanneer u dit niet doet is de kans op kortsluiting erg groot en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

U heeft krachtstroom nodig
Kort gezegd is krachtstroom een elektriciteitsaansluiting met meer vermogen dan een standaard elektriciteitsaansluiting. De stroom is hetzelfde, maar er kan meer stroom naar uw apparatuur stromen. Uit een normaal stopcontact komt 230 Volt. Bij krachtstroom is dat 400 Volt. Voorbeelden van apparaten die krachtstroom gebruiken zijn een elektrische waterpomp, laadpaal en elektrische kookplaten. Niet in alle huizen is de groepenkast aangelegd voor het gebruik van krachtstroom. Niet alle kasten hebben namelijk een 3 fasen aansluiting en dit is wel nodig als u krachtstroom wilt gebruiken in huis.

Natuurlijk zijn er nog een aantal redenen waardoor u uw groepenkast wilt of moet vervangen. Twijfelt u eraan om een nieuwe kast te laten installeren of dat de oude vervangen moet worden? Neem dan contact op met FB Services wij kunnen u advies geven en helpen met het vervangen of uitbreiden! Wij zijn bereikbaar op het nummer 085 - 106 15 47.